Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi bajram-namaz u obnovljenoj Aladža džamiji u Foči

Preuzmite sliku

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog održana je u Aladža džamiji u Foči. Prvi bajram-namaz u obnovljenoj fočanskoj “ljepotici” klanjali su brojni vjernici iz raznih krajeva BiH koji su ispunili džamiju i njen kompleks.  

Bajram-namaz predvodio je muftija goraždanski, Remzija ef. Pitić koji je kazao da jutrošnji prizor prepune Aladže pokazuje da je san Hasan Nazira ispunjen.

– Hvala dragom Bogu uspjeli smo prvi put u ponovo izgrađenoj Aladži džamiji klanjati prvi bajram-namaz. Ovo je bila ljepota sa našim ljudima i to je neka zaokružena cjelina zajedno sa ramazanom. Potrudili smo se da nam Aladža živi ovaj ramazan, ni sami nismo očekivali ovakav rezultat, ali to samo potvrđuje da kad se potrudimo i upregnemo energiju i potencijal u pravom smjeru da rezultat ne može izostati. Sretni smo i zadovoljni sa našim džematlijama i prijateljima pokušaćemo da ovaj voz ide dalje, jer je na dobrim tračnicama i čeka nas puno dobrih izazova u budućnosti  – kazao je muftija goraždanski.

Imam Aladža džamije, Dženan ef. Krajišnik kazao je da prvi bajram-namaz u ovoj džamiji izaziva posebne osjećaje.

– Mjesec ramazan je bio poseban i popunjen svaku noć, tako smo dočekali i da prvi bajram-namaz klanjamo u Aladži. Jutros je ona bila popunjena čak su neki klanjali i ispred Aladže. Ovo je prelijep osjećaj i veliki događaj za sve nas koji živimo i radimo ovdje, a poseban osjećaj za sve Fočake koji su došli da klanjaju bajram-namaz u svojoj Aladži – kazao je ef. Krajišnik.

Aladža džamija ovaj ramazan učinila je posebnim za brojne vjernike iz različitih krajeva BiH, ali i šire. Uz dnevne i teravih-namaze, iftare i mukabele u obnovljenoj Aladži po prvi put bio je i itikaf, a procjenjuje se da je kroz Šarenu džamiju tokom mubarek mjeseca prošlo oko 4.000 ljudi.

U kompleksu Aladže večeras će biti upriličen i bajramski prijem. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,