Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Protesti u Goraždu zbog hapšenja Vranja

Preuzmite sliku

U Goraždu se, kako je i ranije najavljeno, održava protestno okupljanje građana koji time žele izraziti nezadovoljstvo koje je kulminiralo zbog hapšenja Edina Vranja, bivšeg pripadniika FUP-a u Srbiji.

Među građanima i demobilisanim braniteljima, u Goraždu skupu prisustvuje i delegacija Naroda i pravde. Protesti su počeli u 14:00 sati na Trgu branilaca Goražda. Poručeno je da se bošnjačka sudbina nalazi na historijskoj vjetrometini te da bošnjački politički alarmi uvijek moraju biti upaljeni.

“Te je temeljni zadatak bošnjačkih predstavnika da svom narodu obezbijede takav ambijent koji će biti garant sigurnosti kao uslov za ostvarenje individualnog i kolektivnog prosperiteta. Međutim, očito je da ta ideja nailazi na značajne otpore protiv čega se nije jednostavno boriti i što će očito potrajati, ali to nije razlog da bi se odustalo od istine, pravde i slobode”, naveli su s okupljanja.

Istaknuto je da traže pravdu i oslobađanje uhapšenih građana Bosne i Hercegovine koji se već godinama nalaze u beogradskim zatvorima bez prava na dostojanstvenu istragu i suđenje u svojom domovini BiH. Jedan od zahtjeva je i da se procesuiraju i privedu osumnjičeni pripadnici Vojske Republike Srpske te da se provede istraga za zločine počinjene ne samo u Goraždu već i za zločine u Foči, Višegradu, Rogatici, Čajniču i cijeloj teritoriji RS te su poručili i da žele smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

“Na kraju, mi danas okupljeni tražimo samo pravdu i ovo je prvi protest ove godine u Goraždu i ako nam se ne udovolji zahtjevima onda nas očekujte u Sarajevu pred Tužilaštvom i ambasadom Srbije. Bit će građani od Une do Drine i cijele BiH”, poručeno je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,