Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prostitucija u Srbiji značajno podiže (BDP) bruto društveni proizvod

Preuzmite sliku

Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda, izvještava srbijanska Prva TV.

Kako se došlo do ovih podataka pokušali su da objasne Dragan Popović iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije i Kristina Ferari, aktivistkinja za prava seksualnih radnica.

“Cijela ta priča nije do jučer. Prvi eksperimentalni obračuni su rađeni još prije 15 godina” – napomenuo je Popović u razgovoru za TV Prva.

Prema njegovim riječima, obaveza uključivanja ovih djelatnosti u zvaničnu statistiku zasniva se na tome što one, iako ilegalne, ipak predstavljaju ekonomske aktivnosti.

“Ispunjavaju preduslov dobrovoljnog stupanja obje strane u transakciju” – pojasnio je on.

Podaci se, dodao je, prikupljaju od Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalizovanih zdravstvenih institucija, ali i sa interneta i od drugih izvora.

Kako je Ferari poručila gostujući na TV Prva, zalaže se za dekriminalizaciju prostitucije.

“To podrazumijeva brisanje tog prekršajnog člana koji postoji. Tada bi važili zakoni kao za sva druga zanimanja” – kazala je.

Dekriminalizacija, tvrdi, nije isto što i legalizacija, za koju je rekla da se ne zna šta bi ona uopšte predstavljala u slučaju prostitucije.

“Naučeni smo iz primjera iz Evropske unije da legalizacija nije naivna i da se može zloupotrijebiti” – ocjenila je Ferari.

Prema nekim računicama, prostitutke “rade” 220 dana godišnje i zarađuju 156 eura dnevno.

“Radnici zarađuju od 20 do 150, 300 eura dnevno, to je jako nepredvidivo” – objasnila je sagovornica TV Prva.

Popović je naglasio da postoje i različite vrste ovakvih usluga – agencijska ili hotelska prostitucija, ulična i elitna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,