Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Promovirana 33. generacija polaznika Policijske akademije FMUP-a

Preuzmite sliku

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) danas je svečano promovirana 33. generacija polaznika za čin policajca.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara obraćajući se budućim policajcima kazao je da s ponosom ispraćaju 33. generaciju akademaca.

– Izabrali ste da služite društvu, čime ste zaslužili naše poštovanje. Nadam se da ćete, vi budući policajci, znanje i vještine koje ste stekli na Akademiji primijeniti u praksi, i time opravdati naše povjerenje te dati svoj doprinos jačanju ugleda policijske profesije – kazao je Čampara.

Naveo je da je Policijaka akademija FMUP-a respektabilana ustanova koja je zadržala kvalitet rada.

– U prilog tome govore sljedeći podaci, da se u 2017. godine na Akademiji školovao 321 polaznik za činove policajaca i mlađeg inspektora. U prvoj polovini ove godine školovala su se 182 polaznika, a do kraja godine planirano je školovanja oko 400 polaznika. Različite vidove stručne obuke od 2017. pohađalo je 2.832 polaznika, a u prvoj polovina 2018.- 1.227 polaznika. Smatram da ovi podaci dovoljno govore o mogućnostima koje Aklademija pruža kvalitetom obuke, kao i kvalitetom nastavnog osoblja – kazao je Čampara.

Direkotr Policiske akademije FMUP-a Nusret Beširević rekao je da je “Akademija embrion policijske obuke, mjesto gdje budući policijski službenici stiču osnovna policijska znanja i vještine i prolaze određene specijalističke obuke”.

– Evidentan je napredak u kvalitetu obuke od generacije do generacije, što potvrđuju povratne informacije iz Policijskih agencija za čije se potrebe vrši školovanje. Cilj nam je da policijsku obuku podignemo na nivio kakav je u zemljama Evropske unije, imajuću uvijek na umu ulogu policije da prije svega štiti ustavni poredak zemlje i garantuje ličnu i imovinsku sigurnost građana – kazao je Beširević.

Uime 33. generacije polaznika, kadet Ibro Miladin zahvalio je FMUP-u, nastavnicima, instruktorima i mentorima policijskih agencija na uložernom trudu “oko sticanja osnovnih policijskih znanja i vještina”.

– U narednom periodu u našim policijskim agencijama stečeno znanje ćemo dopunjavati, usavšravati i podizati na još veći nivo – kazao je Miladin.

Genaracija broji 115 polaznika, od kojih je 75 iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, 25 iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i 15 iz Federalne uprave policije i FMUP-a.

Na Akademinji se trenutno još nalazi 127 polaznika za čin policajca, koji dolaze iz Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona i Kantona 10.

Prmovirana generacija postigla je vrlodobar uspjeh s prosječnom ocjenom 4,06. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,