Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promjene naziva ulica na dnevnom redu Skupštine Srebrenice: Umjesto Titove, ulica Republike Srpske

Preuzmite sliku

U ponedjeljak će biti održana jedanaesta tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica. Na dnevnom redu je sedam tačaka. Šesta tačka je prijedlog odluke o izdavanju novih naziva ulica, trgova, parkova i djelova naseljenih mjesta na području opštine Srebrenica na osnovu završenog rada komisije.

Između ostalih, koju mnogi i smatraju spornom, je određivanje novog naziva ulice “Republika Srpska” iz “Maršala Tita”. Također, tu je i određivanje novog naziva Trg Republike Srpske za dosadašnji “Trg Mihajla Bjelakovića”, potom novi naziv “Park majora Koste Todorovića”, za dosadašnji naziv “Gradski park Srebrenica” Zatim, Dubrovačka ulica mogla bi biti zamijenjena sa dosadašnjim nazivom Reufa Selmanagića Crnog.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, u izjavi za medije, ranije je rekao da smatra da bi jedno ime moglo izazvati negodovanje.

“Zaboravio sam te nazive ulica, jer ih ima zaista dosta. Ali, ono što bi eventualno moglo nekom da smeta… to je ulica Republike Srpske. Tako bi se zvala glavna ulica koja se u ovom trenutku zove Ulica Maršala Tita”, rekao je Grujičić.

Nazivi su manje-više usuglašeni, kazao je Grujičić, i dodao da u izboru nisu sudjelovali članovi iz reda bošnjačkog naroda, “zbog pritiska i bojkota”.

S obzirom da se ova tačka našla na dnevnom redu, vrlo vjerovatno je da će odluka o promjeni naziva ulica biti izglasana, jer srpski odbornici imaju većinu. Ranije je tačka o izmjenama naziva ulica skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine Opštine Srebrenica koja je bila zakazana za 29. februar.

U Srebrenici ima oko dvadesetak ulica. Većina je dobila nazive polovinom 20. vijeka i ostali su na snazi do 1996. godine, kada je odlukom Skupštine Opštine koju su činili odbornici srpske nacionalnosti donijeta odluka da se svi nazivi ulica promijene. Odlukom nove skupštinske većine u kojoj je bilo i Bošnjaka, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica.

U nastavku pogledajte koje još ulice se nalaze na spisku. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,