Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prof.dr. Šekib Umihanić izdao preporuke za sprječavanje i širenje koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila ‘globalnu pandemiju’. Od Covid-19 u svijetu je umrlo više od 4.600 ljudi, a potvrđeno je više od 125.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 115 zemalja, naveli su iz WHO-a.

Povodom pojave i širenje korona virusa na društvenoj mreži Facebook oglasio se ugledni ljekar prof. Šekib Umihanić koji je savjetovao građanima na koji način da se zaštite od bolesti uzrokovane novim korona virusom (COVID-19).

Svjedoci smo u poslednjih nekoliko sedmica povećane aktivnosti na prevenciji bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

U našoj sredini nema slučajeva obolijevanja od navedenog virusa. Poduzimaju se preventivne mjere u našim zdravstvenim i ostalim ustanovama. Složiti ćete se sa konstatacijom da je u ovakvim situacijama potreban oprez da ne bi došlo do panike. Na vrijeme preduzete preventivne mjere zauzimaju ključnu ulogu u borbi sa bolešću.

Preporuke za sprovođenje mjera lične i kolektivne higijene, zauzimaju prvu liniju odbrane. Mišljenja sam, da smo narod sa dobrim higijenskim navikama i da se predložene mjere do sada, primjenjuju i bez posebnog upozorenje na njihovo provođenje.

U nastavku sam pripremio prijedlog mjera šta možete učiniti za sebe, svoje bližnje i zajednicu.

Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska u stan ili kuću, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu i sapun, a ako se to u datom trenutku ne može izvesti, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.

Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Nemojte dijeliti čaše, šolje, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.

U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 1 metar kod razgovora.

Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza. U javnom prijevozu, kinima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, telefone, računare (tipkovnice), konzole, i ostala računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba.

Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom. Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača. Posebno često čistite dodirne površine u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju (potreban oprez od kratkog spoja i oštećenja organizma električnom strujom) i zvona na vratima.

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah):

• ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća porodična okupljanja i javna mjesta)

• javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku porodične medicine ili službi hitne medicinske pomoći ili epidemiologu nadležnog Dom zdravlja i postupite prema uputama ljekara.

Izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao ljekar telefonom, navodi dr. Šekib Umihanić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje