Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prodaju glasove za izbore u oglasnicima, jedan glas 50 KM

Preuzmite sliku

U sedam dana od početka kampanje za lokalne izbore u BiH zabilježeno je nekoliko kršenja izbornih propisa i pravila tokom posmatranja predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini. Upućeni su i apeli Centralnoj izbornoj komisiji BiH i istražnim organima da pokrenu postupke i sankcionišu počinitelje.

Najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od političkih subjekata odnose se na vršenje pritisaka na birače, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organizovanje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti, kupovina glasova.

Na internet oglasnicima građani BiH i registrovani glasači objavili su oglase u kojima navode da prodaju svoj glas za predstojeće izbore. Tako je korisnik iz Bijeljine objavio da prodaje svoj glas za 50 KM.

 • oglas-glas-izbori1-jpg
 • Sličan oglas objavio je i korisnik iz Zenice. Cijena za njegov glas je “po dogovoru”.

 • oglas-glas-izbori2-jpg
 • Svoj glas prodaje i građanin Tešnja. Također, cijena nije poznata.

 • oglas-glas-izbori3-jpg
 • U Bosni i Hercegovini prije sedam dana službeno je počela izborna kampanja za lokalne izbore 2016. godine i trajat će do 1. oktobra 2016. godine do 7:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

  U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da je ova institucija nadležna samo za ponašanje političkih subjekata u kampanji i da Izborni zakon BiH ne dozvoljava partijama i njihovim pristalicama da nude novac i druge materijalne usluge u zamjenu za glas. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,