Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo istaknuti član Jevrejske zajednice BiH i diplomata prof. David Kamhi

Preuzmite sliku

Istaknuti član Jevrejske zajednice BiH i diplomata prof. David (Arona) Kamhi preminuo je danas u 85. godini.

Kamhi je rođen 8. oktobra 1936. godine u Sarajevu. Nakon završene Prve gmnazije, Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu nekoliko je godina proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, te na Muzičkoj akademiji “Santa Cecilia” u Rimu.

Održao je brojne koncerte u BiH i Evropi. Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, te punih dvadeset godina predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH. Od 1993. do 1995. godine bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove, te savjetnik u Ambasadi BiH u Madridu od 1995. do 1996. godine.

Također je bio potpredsjednik Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija” i Jevrejske opštine u Sarajevu te predsjednik Komisije za kulturu sarajevske Jevrejske opštine. Od 1992. do 2016. godine prof. Kamhi je bio hazan (predmolitelj) sarajevske Aškenaske sinagoge.

“Profesor Kamhi strastveno se bavio istraživanjem kulture i tradicije bosanskohercegovačkih Jevreja, a posebno mjesto svakako zauzimaju njegova istraživanja đudeo-espanjola – jezika bosanskih Sefarda”, navodi se u saopćenju Jevrejske zajednice BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,