Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminula poznata bh. radio novinarka Suzana Đozo

Preuzmite sliku

Poznata bosanskohercegovačka radio novinarka Suzana Đozo je umrla, javlja Anadolu Agency. 

Đozo je dobitnica najvećeg priznanja Radija BiH “Zlatna značka”. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smjer Žurnalistika. Skoro cijeli radni vijek provela je u radio novinarstvu. U periodu 1978–1992. zaposlena na Radio Sarajevu kao novinarka u unutrašnjopolitičkoj redakciji, potom urednica u informativnom programu, urednica vijesti, dnevnika i kontakt-emisija Otvoreni studio i političkog magazina Dežurni mikrofon.

Na takmičenju jugoslavenskih radiostanica u Ohridu 1987. godine za vođenje i uređivanje centralne informativne emisije osvojila drugo mjesto. Od 1992. Radio Sarajevo se transformira u Radio BiH, u kome od 1993. do 1995. godine obavlja dužnost šefice DESK-a. Nakratko, 1996-1997. radila je i kao redaktor u dnevnom listu “Oslobođenje“. U periodu 1997- 2001. bila je zaposlena na Radiju Stari Grad kao urednica programa, urednica i voditeljica političkih, informativnih, kontakt-emisija, edukatorica mladih novinara. RSG je u tom periodu dvaput (1997. i 1998. godine) proglašavan radiostanicom godine.

Kao autorica 1999. godine osvojila je prvu nagradu Udruženja novinara BiH za radioemisiju (“Zajedno“ RSG) i prvo mjesto u izboru za najbolju radioreportažu Alter media festival “Mostar 99“ (Đorđe Balašević ponovo u Sarajevu). Od 2001. pa do 2011. godine radi u RTVFBiH kao urednica informativnog programa Federalnog radija, a nakon toga, do umirovljenja 2015. kao urednica smjene u DESK-u i autorica reportaža, specijalnih emisija, intervjua. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje