Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Umihanić posjetio radnike Aide, Dite, Konjuha i Livnice u Ormanici gdje će spavati

Preuzmite sliku

Nešto više od 200 obespravljenih radnika Aide, Dite, Konjuha i Livnice nakon sinoć poluprespavane noći u sportskoj dvorani Srebrenik noćas će prespavati u Ormanici.

Za smještaj radnika, hranu, piće i sve što im je bilo neophodno u ovom trenutku pobrinuli su se načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić, Crveni križ TK kao i građani Orašja.

U večernjim satima radnike u objektu Colosseum posjetio je premijer Vlade TK Bahrija Umihanić koji je razgovarao sa predstavnicima sindikata o mogućim rješenjima.

Umihanić je pokušao da objasni kako Vlada TK u ovom trenutku nije u mogućnosti da iznađe zakonsku mogućnost kako bi radnicima mogla biti isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 400 KM.

Predstavnici sindikata kazali su premijeru da se im se pomoć može isplatiti putem računa granskih sindikata a ukoliko to ne bude učinjeno do sutra u podne oni nastavljaju svoj tzv “Put bez povratka” i idu prema Orašju odnosno granici Republike Hrvatske.

Premijer Vlade TK Bahrija Umihanić je apelovao na radnike da se vrate svojim kućama jer je Skupština TK danas jednoglasno usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu. Apel da se vrate svojim kućama danas je radnicima upudio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Mi više nikome ne vjerujemo, naši problemi nisu od jučer. Sad svi hoće da pomažu a ignorišu nas godinama. Praznih obećanja nam je puna kapa, zar je moralo do ovoga da dođe kako bi vlast shvatila da nemamo od čega da živimo” – kazali su radnici Aide, Dite, Konjuha i Livnice. (Foto: Darko Zabuš / Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje