Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnički dom odobrio Federaciji zaduženje od 12 miliona eura za unapređenje zaštite od poplava

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je zaduženje Federacije BiH od 12 miliona eura, od ukupno 37 miliona eura odobrenih za Bosnu i Hercegovinu po sporazumu o zajmu BiH sa Svjetskom bankom – Medunarodnom bankom za obnovu i razvoj za realizaciju “Programa integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa”.

Da bi stupila na snagu, ovu odluku mora da potvrdi i Dom naroda.

Prema Sporazumu, novac bi bio iskorišćen za unapređenje zaštite od poplava i omogućavanje prekogranične saradnje u oblasti voda na koridorima rijeka Save i Drine.

Uvjeti zajma za Federaciju su rok otplate od 33 godine računajući i sedmogodišnji grace period.

Prema obrazloženju odluke, cilj je ojačati prekograničnu saradnju u sektoru voda te unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava.

Navedeno je i da Program SDIP podržava integriranu saradnju u sektoru voda ulaganjem u unapređenje infrastrukture i dopunskim mjerama koje uzimaju u obzir trenutni i očekivani uticaj klimatskih promjena.

Navedeni projekat se namjerava baviti klimatskim promjenama – pojačanim rizikom od poplava i suša, povećavajući tako otpornost ekonomskih aktivnosti i stanovnika ciljanih područja na navedene prirodne prijetnje.

S obzirom na prekograničnu prirodu sliva Save i Drine, to će biti postignuto podržavanjem koordiniranog razvoja i upravljanja zajedničkim vodnim resursima u svim zemljama sliva, obrazloženo je. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje