Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u jednodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na Međunarodni aerodrom Sarajevo doputovao u prijepodnevnim satima u petak u pratnji delegacije, a nakon dolaska u glavni grad BiH turski predsjednik će obići mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

 • S Erdoganom su doputovali njegova supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

  Turskog predsjednika su na sarajevskom aerodromu, između ostalih, dočekali ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

  Predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

  Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

  Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

  Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

  Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje