Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH upozorio na status prosvjetnih radnika u BiH

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBIH) Selvedin Šatorović u ime rukovodstva i članova SSSBiH svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i višim školama, učenicima, studentima i njihovim roditeljima zaželio je sretan i uspješan početak školske 2019/2020. godine.

“Vjerujemo da će biti ispunjena brojnim zajedničkim uspjesima nastavnika i njihovih učenika. Početak nove školske godine prilika je da ponovo ukažemo na teško stanje u obrazovanju u našoj zemlji. Nažalost, i danas će naša djeca ući u škole u kojima ih zidovi dijele po nacionalnoj pripadnosti, zabranjeno će im biti izučavanje maternjeg jezika, a nastavnici će i ove godine svojim novcem kupovati materijal za rad” naveo je Šatorović, prenosi Fena

On podsjeća da i plate nisu jednake na cijeloj teritoriji države, dok je zapošljavanje još uvijek prekriveno nepotizmom i korupcijom.

“Svakodnevnica je to u kojoj naši članovi obavljaju jedan od najčasnijih poslova na svijetu. A rade ga časno i ponosno, žrtvujući često i svoje slobodno vrijeme, praznike, vikende kako bi se što bolje pripremili i kako bi svojim učenicima prenijeli maksimum znanja”, rekao je Šatorović.

Pozvao je i nadležne da učine sve što je neophodno kako bi se problemi prevazišli. On smatra da je vrijeme da se obrazovanje počne posmatrati i tretirati kao jedna od najvažnijih društvenih oblasti, kao što to rade najrazvijenije države u svijetu.

“Također, posebnu podršku upućujemo kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu koje su, nažalost, primorane da svoja prava traže štrajkom zbog kojeg za njih ova školaska godina neće početi 2. septembra. Vjerujemo da će konačno prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim kantonima i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti”  istakao je Šatorović, saopšteno je iz Službe za informisanje SSSBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje