Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za Senu Hamzabegović: Osumnjičena za finansiranje terorističkih aktivnosti

Preuzmite sliku

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu Senu Hamzabegović, rođenu 1960. godine u Tuzli, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, provodi istragu tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, „Al Nusrah Front” i druge formacije, a koje su od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašene terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za finansiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Također, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena, osobno, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu upućen je prema Sudu BiH koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje