Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pred otvaranje najljepše džamije u Banjaluci: Vjernici i turisti dive se ljepoti obnovljene Ferhadije (FOTO)

Preuzmite sliku

Veliki broj vjernika i turista posjećuje obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci pred njeno svečano otvaranje zakazano za 7. maj, javlja Anadolu Agency (AA).

Ferhadija će biti otvorena na Dan džamija, odnosno na isti dan kada je i srušena do temelja 1993. godine.

Radovi na obnovi džamije prvobitno izgrađene 1579. godine, trajali su gotovo 15 godina. Iako su u toku pripreme za svečanu ceremoniju u subotu, vrata ove džamije već su otvorena posjetioce.

Ferhadiju, zadužbinu Ferhad-paše Sokolovića, danas je posjetila i Banjalučanka Emina Avdagić, koja će prisustvovati i ceremoniji svečanog otvaranja u subotu.

 • ferhat-pasina-dzamija-banjaluka20160505_2_16556840_9739652_Web
 • – Osim patine, sve je isto –

  Iskreno da kažem, emocije su tu, to je bez daljnjeg, ali sve je to meni dosta i strano, u onom smislu da poslije toliko godina ona jeste tu, ali to nije to. Ona je identična, ali ona stara bila je puno više, ne bi između ostalog bila pod zaštitom UNESCO-a. U svakom slučaju, prelijepa je“, kazala je Emina Avdagić.

  Očekuje da će svečanom otvaranju prisustvovati veliki broj građana, jer je to jako bitan događaj, posebno za mnoge koji su u dijaspori.

  Današnji posjetioci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor sa novinarima. Fotografišući objekat, objašnjavali su da je posjeta Ferhadiji za njih izuzetno emotivna.

  Posjetilac iz Sandžaka u žurbi je rekao da je osjećaj prilikom posjete Ferhadiji neopisiv, naročito kada znate kako je izgledala i 1975. i 1995. godine: “Izgleda prelijepo, sem patine, sve je isto. Fali joj samo duh starine.”

  Ferhat-pašinu džamiju danas je obišao i Banjalučanin Miodrag Žarić. Posjećivao ju je i prije, a doći će i poslije otvaranja.

  Izgleda fantastično, divim se. Trebalo je obnoviti i prije, i treba sve obnoviti. Nedostajala je i nama koji tu živimo, a nedostajala je i turistima“, kazao je Žarić.

 • ferhat-pasina-dzamija-banjaluka20160505_2_16556840_9739665_Web
 • – Cijeniti i svoje i tuđe spomenike –

  Ovaj pravoslavac, koji i prilikom svojih putovanja posjećuje razne vjerske objekte, smatra da će obnova Ferhadije pomoći boljem suživotu na ovim područjima.

  Pravi pravoslavac cijeni ovakve spomenike, kako cijeni svoje – cijeni i tuđe. Ne možeš očekivati da te neko poštuje ako ti nekoga ne poštuješ. Sve je to uzajamno, neke vrijednosti smo izgubili poslije ovog nesretnog rata, koje bi trebali da obnovimo. Istinu da prizna, i jedna i druga i treća strana“, kaže Žarić.

  Posjetioci u kompleksu ove džamije sada imaju priliku kupiti i suvenire. Medžilis Islamske zajednice Banjaluka otvorio je suvenirnicu u kojoj se mogu kupiti predmeti sa motivima Ferhadije, kao i razni ručni radovi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje