Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pravda za Davida: Saslušanje članova uhapšenih krajem 2018.

Preuzmite sliku

Pet građana koji su protestima tokom 2018. godine tražili rješenje slučaja ubistva Davida Dragičevića, a koji su lišeni slobode u noći 30.12.2018. danas je saslušano pred Okružnim javnim tužilaštvom Banjaluka zbog krivične prijave u vezi protivpravnog lišenja slobode, koju su podnijeli protiv devet policijskih službenika MUP-a RS.

Gordana Mijatović je postupajući tužilac, od nje očekuju ažurnost:

“Da je slučaj Davida Dragičevića riješen na vrjeme, odnosno da je ovaj čovjek, čiju sliku držim, okružni javni tužilac, Dalibor Vrećo, za kojeg opravdano sumnjam da je aktivno učestvovao i zataškavao slučaj ubistva Davida Dragičevića, da je radio svoj posao mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo podnosili krivične prijave protiv policijskih sllužbenika, bili bismo svojim kućama i drugačije trošili svoje vrijeme”, kaže Ozren Perduv, koji se sjeća noći hapšenja:

“Tada su maskirani policajci njih više od 200 išli sa palicama, sa fantomkama na glavama, na oko 20 građana. Ganjali su građane, njih 200 policajaca je ganjalo 20 građana kao divlje zvijeri. Godinu dana je tužiteljici Gordani Mijatović trebalo da počne sa salušavanjem svjedoka.”

Dodaje da je sve bilo planski i mimo zakona, kako bi se grupa razbila, a ubistvo zataškalo:

“Oni su unaprijed imali spreman spisak ljudi koje moraju lišiti slobode. Zbog svega smo protiv njih devet, to je devetoro nesrećnika koji su dali svoj potpis na papir o lišenju slobode, oni su vjerovatno najmanje u tome krivi, ali oni će morati odgovarati”.

Prijeti im kazna do tri godine zatvora. Iskaz je više od sat vremena davala i Sofija Grmuša:

“Saslušana sam u svojstvu svjedoka u vezi sa krvičnom prijavom protiv policijskih službenika koji su nas protivpravno lišili slobode.
U pitanju je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu. Oni su nam oduzeli tu slobodu, zato i prijava.”

Ukupan broj aktivnih predmeta protiv članova grupe, ali i slučajevi koje su oni pokrenuli protiv policije je preko 100. Ipak, onaj glavni predmet, ubistvo Davida Dragičevića, neaktivan je i u fioci OJT Banjaluka. Članovi grupe nikada nisu platili niti jednu marku prekršajnih prijava, niti su dobili zatvorske kazne, zbog kriviččnih gonnjenja, jer su redom padala na sudu.

Zbog svega advokati porodice Dragičević traže da slučaj, baš poput predmeta Memić, preuzme državno Tužilaštvo BIH. Istraga o istrazi, ključ je rješenja slučaja, ponavljaju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje