Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povećane plate policijskim službenicima u TK

Preuzmite sliku

Novim kolektivnim ugovorom omogućeno povećanje plata za policijske službenike TK.

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Hasan Alić potpisali su danas Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK, kojim je omogućeno povećanje plata policijskim službenicima.

Ugovor je potpisan na tri godine, a povećanje plata je u prosjeku oko 10 posto u ovisnosti od čina u toj službi. Koeficijenti plate policijskih službenika novim Kolektivnim ugovorom izjednačen je s koeficijentom na federalnom nivou, ali zbog razlike u osnovici za obračun plate na kantonalnom i federalnom nivou, iznos plata još uvijek nije dostigao federalni nivo.Premijer TK Kadrija Hodžić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, zahvalivši se Sindikatu policije MUP-a TK na postignutom kompromisu. On smatra da je potpisivanje Kolektivnog ugovora s policijskim službenicima jedan od važnijih događaja ove godine, ističući da je oko 5 i po miliona na godišnjem nivou povećan iznos za njihove plate.

Ocijenio je, da socijalno partnerstvo oličeno u kolektivnom ugovoru, koji je danas potpisan sa policijskim službenicima dolazi kao siguran znak povećanja sigurnosti, javnog reda, mira u ovom kantonu.

„Jako je bitno da smo ovim pristupom stvorili pretpostavke za održavanje stabilnosti TK“, poručio je premijer Hodžić.
Ministar unutrašnjih poslova TK, Midhat Dobrnjić iskazao je veliko zadovoljstvo jer je dio tima koji je donio i usaglasio rješenja, koja se nalaze u tekstu Kolektivnog ugovora.

„Posebno iz razloga što sam skoro tri decenije proveo radeći policijske poslove, smatram da ovo što je danas postignuto policijski službenici i zaslužuju, poručio je ministar Dobrnjić napominjući da će se iznalaziti i druga rješenja u okviru Zakona o platama i naknadama policijskih službenika.

“Ovaj dan je skoro pa historijski za policijske službenike. Sporazumom smo riješili goruća pitanja koja su nas tištila posljednjih godina. Prilikom imenovanja aktuelne Vlade TK kompletan tempo pregovora se promijenio u pozitivnom smislu. Kantonalna vlada je iskazala spremnost da riješi naše probleme u velikoj mjeri”, izjavio je predsjednik sindikata policije TK, Hasan Alić izrazvši zahvalnost pregovaračkom timu, kantonalnom premijeru i resornom ministru.

U narednom periodu je planirano i materijalno-tehničko opremanje policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje