Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđena oslobađajuća presuda Draganu Mektiću i ostalima

Preuzmite sliku

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija.

Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić potvrdila je za BIRN BiH da je zaprimila drugostepenu presudu u kojoj je navedeno da je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH i potvrđena ranija sudska odluka, dok je Mektić na svom Twitter nalogu objavio sadržaj drugostepene presude.

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta oslobodio Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog oko 198.000 eura, koji je Evropska unija finansirala od 2015. do 2017. godine.

Sud je tada zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice, koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Golijanin je bio optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” iz Sarajeva.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici 23. augusta zatražilo ukidanje presude i predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio vanjski revizor koga je angažovala Evropska unija. Taj izvještaj je Tužilaštvo dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude, a odbrane su zatražile da žalba Tužilaštva bude odbijena kao neosnovana te da bude potvrđena prvostepena presuda.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje