Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potresni prizori ekocida u BiH: Rijeka presušila, pomor ribe, a sve zbog poteza Hrvatske

Preuzmite sliku

Svake dvije ili tri godine posljednjih 15 godina ponavlja se isti ekocid koji uzrokuju Hrvatske vode u Zmijavcima (Imotska krajina) prema susjednoj BiH, selima Drinovci, Tihaljina i Klobuk, piše Radiosarajevo.ba.

Naime, izvor rijeke Tihaljine je u Imotskom (Proložac) i normalno radi. Ispod Kamenmosta rijeka Vrljika normalno teče prema istoimenoj rijeci Matici (Drinovci) i rijeci Tihaljini. U Zmijavcima je ista rijeka pregrađena branama, a voda usmjerena u polja te ne ide svojim prirodnim tokom u Drinovce i Tihaljinu.

Obaveza Hrvatskih voda prema evropskim zakonima je isporučiti 70 posto vode s izvora te rijeke u susjednu državu radi održavanja biološkog minimuma. Svi problemi rijeke Tihaljine i naroda u trima selima, Drinovci, Tihaljina i Klobuk, nalaze se na spomenutoj brani u Zmijavcima koji već četvrti put potpuno zatvaraju branu kojom su pregradili vodotok rijeke Tihaljine, a vodu okrenuli u polja.

Time se stvaraju milionske štete svake tri ili četiri godine narodu od granice Republike Hrvatske, a zaštiti prirode Hercegovine nesagledive štete u milijardama. Ovakav ekocid i udar na prirodu nizvodno od Imotskog najviše pogađa općine Grude i Ljubuški.

Naime, zatvaranje prirodnog toka rijeke Tihaljine branom u toku izaziva ogromno nezadovoljstvo stanovništva u Hercegovini, uz uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Upravo se i prve posljedice vide u Grudama gdje je nastao pomor ribe, na što su ukazali iz udruženja Eko Akcija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje