Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

764

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Potpisan Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turske

U prisustvu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koça, ministrica odbrane Marina Pendeš BiH, po ovlaštenju Predsjedništva BiH i u ime Vijeća ministara BiH, potpisala je danas Sporazum o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske. 

Ovim sporazumom i implementacijskim protokolom, Republika Turska osigurala je donatorska sredstva u iznosu od 11 miliona i 111 hiljada turskih lira. Navedeni iznos na raspolaganju je Ministarstvu odbrane BiH za finansiranje projekata održavanja sredstava, razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kroz finansiranje nabavke prioriteta iz namjenske industrije u Republici Turskoj. Jedan dio ovih sredstava će se koristiti za troškove obuke i kurseva za pripadnike OS BiH u Republici Turskoj.

Ova donacija predstavlja kontinuiranu podršku Republike Turske u izgradnji kapaciteta OS BiH, kako tehničkih tako i unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH, saopćeno je iz MOD BiH.

Sporazum i Implementacijski protokol su potpisani nakon provedene zakonske procedure u Ministarstvu odbrane BiH, a u ime partnerske strane, ministar Nacionalne odbrane Republike Turske Nurettin Canikli iste će potpisati do kraja 2017. godine u Ankari.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje