Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Poštuj život, ne oružje: U posjedu građana BiH je 348.000 komada legalnog oružja

Preuzmite sliku

Uprava policije MUP TK – Promocija kampanje “Poštuj život, ne oružje” na području Tuzlanskog kantona.

Kampanja “Poštuj život, ne oružje” provodi se na području cijele Bosne i Hercegovine, podržana je kroz projekat “Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH” a pokrenuta je kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, te između ostalog, upozorava i na značaj odgovornog vlasništva nad legalnim oružjem.

Prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH za 2022. godinu u posjedu građana BiH je 348.000 komada legalnog oružja.

Svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja. Podaci policijskih agencija u BiH govore kako su ovakvi nesretni slučajevi podjednako česti u svim dijelovima BiH – i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH.

U ovom talasu, koji traje od 30.10.2023 pa do 05.12.2023.godine, fokus kampanje je na odgovornom držanju oružja, ali je ista ujedno i poziv građanima na predaju nelagalnog oružje zaostalog iz prethodnog rata. Dana 20.11.2023.godine, sa početkom od 12,00 sati, drugi talas kampanje realiziran je na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Centralni događaj promocije drugog talasa kampanje “Poštuj život, ne oružje” održan je u Tuzli u objektu RK Tuzlanka a tokom promocije kampanje, policijski službenici Uprave policije MUP TK su razgovarali sa građanima o navedenoj temi i ciljevima kampanje, s akcentom na odgovorno držanje vatrenog oružja kojeg građani posjeduju legalno i koje su obavezni čuvati na način predviđen Zakonom, te je upriličen kviz za mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Pored centralnog događaja u Tuzli, kampanja je tokom jučerašnjeg dana promovisana i na području ostalih gradova i općina Tuzlanskog kantona, u organizaciji mjesno nadležnih policijskih uprava/stanica, gdje su takođe policijski službenici kroz razgovor sa građanima na navedenu temu podijelili promotivne materijale s osnovim porukama kampanje, pri čemu su savjetovali građane kako da postupaju u slučaju legalnog posjedovanja oružja ili uočavanja nelegalnog oružja u svom okruženju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje