Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Porodica Dženana Memića nakon presude: Ovo je zrnce pravde i idemo dalje

Preuzmite sliku

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u petak je izreklo drugostepenu presudu u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić (rođena Mutap) i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza, javlja Anadolu.

Alisa Ramić (Mutap), djevojka stradalog Dženana Memića je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Hasan Dupovac, bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), na tri godine zatvora. Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac je osuđen zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su.

“Cijelo vrijeme govorimo bit će pravde i ima je. Ovo je zrnce pravde, ali je ima. Ovo je peti postupak, ali Apelaciono vijeće je pokazalo da ima pravde u ovoj državi. Ići ćemo dalje, nećemo stati. Hasan Dupovac nikad više neće biti policajac, to je veliki uspjeh za ovu državu”, rekao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

 • Poručio je da je današnja presuda dokaz da nisu lagali.

  Dženanova sestra Arijana Memić podsjetila je da noć kada je Dženan primljen u bolnicu.

  “Kada smo tu noć bili u bolnici i čekali da čujemo vijesti kako je Dženan, Alisa je tada rekla: ‘Tata, zovi svoje ljude i riješi ovo’. S jedne strane smo sedam godina imali tatu koji je imao svoje ljude, ali nije uspio riješiti. S druge strane imamo jednog babu koji nije imao svoje ljude ali imao je ljubav, vjeru i snagu za svoje dijete i koji je uspio ovo riješiti. Mi smo ovim zadovoljni, ali ovo je samo jedna etapa ka konačnom cilju. Ovo je pobjeda svih vas, nije naša. Mi ovo ne možemo nazvati pobjedom jer nas Dženan neće dočekati kući kada dođemo”, kazala je Memić.

  Istakla je da su uspjeli dokazati ono što su govorili svih ovih godina.

  “Ono što je najvažnije i što će uslijediti nakon ovoga. a to je važnije od svake ove presude, a to je da se suočimo sa onima koji su dali sebi za pravo da oduzmu Dženanov život. Želim da im danas s ovog mjesta poručim da će oni imati poseban tretman što se nas tiče. Za tu osobu koja je dala sebi za pravo da oduzme njegov život tražiti ćemo najstrožije kazne i vjerujte da ćemo istrajati u tome”, dodala je Memić.

 • Svi optuženi su 24. novembra 2022. oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

  Oni su se teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal koju je, kako je naveo Sud BiH, formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške i opasne po život tjelesne povrede 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo, pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je mladić povrijeđen.

  Apelacijsko vijeće je tokom ponovnog suđenja dozvolilo svjedočenje jednog od ključnih svjedoka, neurohirurga Kemala Dizdarevića, koji je u sudnici ponovio stav da Alisa Ramić, djevojka koja je bila s Dženanom u trenutku njegovog stradanja, nema amneziju, na koju se pozivala od početka.

 • Odbrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da Državno tužilaštvo nije van svake razumne sumnje uspjelo dokazati odgovornost optuženih za djela koja im se stavljaju na teret.

  Odbrane su u završnoj riječi ocijenile da nisu dokazani navodi o organizovanju kriminalne grupe i davanju lažnog iskaza, te pomaganju učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

  Dženan Memić je teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, a preminuo je nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Optužnicu tužioci u dva navrata nisu uspjeli dokazati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon što su te presude poništene, Vrhovni sud Federacije BiH takođe je utvrdio da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

  U slučaj Memić uključilo se i državno tužilaštvo, tako da se pred Sudom BiH vodio drugi proces koji je trebalo da utvrdi da li je proteklih godina bilo prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje