Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodica Barbarić usvojila dvoje djece: Kad bi rekli da imaju još dvoje, troje, ne bismo se puno mislili

Preuzmite sliku

Zakonom o hraniteljstvu FBiH dogodile su se značajne promjene, a jedna od sredina u kojoj se bilježe pozitivni pomaci je i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Jedan od pozitivnih primjera je i porodica Barbarić iz Mostara koja je prošla čitav proces i usvojila dvoje djece.

Počinjući svoju priču, Ozrenka Barbarić navodi kako su suprug i ona još prije nego što su sklopili brak saznali da ona vjerovatno neće moći zatrudnjeti i dobiti svoje biološko dijete.

“Ta želja da imamo dijete je postojala bez obzira na tu činjenicu. Puno smo razgovarali i nismo željeli da se podvrgnemo bilo kojoj metodi te smo počeli razmišljati o posvojenju kao načinu da postanemo roditelji”, kazala je Ozrenka.

U svemu tome, dodaje, važno je imati podršku supružnika jer to moraju željeti oba partnera.

Ozrenkino mišljenje dijeli i njen suprug Ivica, koji kaže kako bi bez razmišljanja sve opet ponovio.

“Kad bi nas sad zovnuli da imaju dvoje, troje djece ne bismo se puno mislili. Vrijedi svake sekunde koja se potroši na sve to. U cijelom društvu ništa nije jednostavno, bez obzira o kakvoj stvari se radi, pa tako ni ovaj proces. Ali, kad se dvoje ljudi odluči za taj put, kad je to ono čemu streme i teže, mislim da ništa nije nepremostivo”,  poručio je.

 • Svima onima koji namjeravaju postati hranitelji ili usvojitelji poručili su da se naoružaju strpljenjem i da ne odustaju bez obzira koliko taj proces trajao.

  “Nekako sam uvjerena da vas to vaše dijete čeka. Samo hrabro i ko god želi bilo kakvu informaciju, a može doći do mene, slobodno neka me kontaktira. Suprug i ja smo već razgovarali s preko pedeset parova i nije nam problem da i s ostalima podijelimo naše iskustvo”,  poručila je Ozrenka.

  Poziv za “hitno hraniteljstvo”

  Inspektorica za socijalnu i dječiju zaštitu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona Janja Milinković naglasila je kako je taj kanton uspio razbiti i predrasude prema romskoj djeci te je dvoje takve djece do sada već usvojeno.

  Po njenim riječima, u zadnje vrijeme prioritetno im je “hitno hraniteljstvo”, odnosno potrebni su im hranitelji koji su spremni hitno prihvatiti male bebe.

  “Ovim putem pozivam sve porodice koje imaju uslove i mogućnosti da se bave hraniteljstvom bilo profesionalno ili evo iz razloga da žele usvojiti dijete, jer je to nekakva procedura koja je prvi korak ka usvojenju djeteta, da se jave u nadležne centre za socijalni rad na području HNK, da podnesu zahtjev i tako postanu potencijalni hranitelji djece bez odgovarajuće roditeljske zaštite. Hitno hraniteljstvo nam je prioritetno jer ukoliko nemamo hranitelje koji su spremni hitno prihvatiti dijete mi smo, nažalost, prinuđeni smjestiti dijete određeni period u ustanovu socijalne zaštite”,  poručila je Milinković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,