Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici u BiH zabrinuti zbog drastične promjene vremena: Je li sav trud uzaludan?

Preuzmite sliku

Nakon “ljeta” u aprilu, Bosni i Hercegovini dolazi drastična promjena vremena. Uz susnježicu i kišu u nižim područjima, te snijeg u višim regijama zemlje, temperature koje su bile oko 30 stepeni past će na nulu.

Sav trud uzaludan

S takvim razvojem vremenskih uvjeta, najviše su zabrinuti voćari, budući da sav trud u obećavajućoj sezoni može propasti zbog proljetnog mraza.

Prema trodnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najniže jutarnje temperature u četvrtak mogle bi pasti na nula stepeni, a u petak i subotu na pogubnih -2 stepena.

“Snijeg neće prouzrokovati toliku štetu kao što bi to mogao učiniti mraz u toku ovog razdoblja. Teško je unaprijed reći. Prošle godine smo imali stopostotnu štetu na većini voćnih vrsta, a ove godine voće je u prilično dobrom stanju, bilo je snažnog cvjetanja, pa očekujemo rodnu godinu. Međutim, tek nakon što ovo pogoršanje vremena prođe, moći ćemo znati gdje smo,”  kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruge voćara Prijedor.

Ova udruga okuplja 60 članova s nasadima koji pokrivaju oko 120 hektara, dominirajući šljiva, jabuka i kruška, a u manjoj mjeri jagoda.

“U Prijedoru puše jak vjetar, neke kolege također izvještavaju o ledu, ali ako dođe do mraza, to bi sigurno značilo “obrano voće”,” kaže Marjanović.

Neće biti dobra situacija

Pet članova Poljoprivredne zadruge “Late” iz Gradačca posjeduje oko 12 hektara voćnjaka, uglavnom šljiva.

“U toku cvjetanja cvijeća, imali smo malo leda, ali bez većih posljedica. Ako dođe do mraza, situacija neće biti dobra. Plod se već formirao, dobro je ako ostane. U Evropi, u takvim situacijama, voće se štiti stalnim ovlaživanjem zraka pomoću raspršivača vode, ali ti sustavi su skupi za naše uvjete,” kaže Ibrahim Latifović iz Poljoprivredne zadruge “Late”. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje