Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Policija RS dobit će konjičku jedinicu i orkestar

Preuzmite sliku

Policija RS-a će krajem januara naredne godine dobiti nove uniforme, a u planu je i formirane konjičke jednice, potvrdio je entitetski resorni ministar Dragan Lukač.

“Policajac RS-a će prvi put put da nosi uniformu svjetskog kvaliteta, koju ima i američka policija. Te uniforme su za 600.000 KM jeftnije od nabavke uniformi koju sada trenutno nose pripadnici MUPRS-a, ali je daleko kvalitetnija”, rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da će konjička jedinica biti obučena za izvršavanje posebnih zadataka i biti, dodao je, svojevrsna atrakcija po ugledu na slične u svijetu.

Kaže da su u policiji RS-a već formirali i policijski orkestar kojeg čine profesionalni muzičari i koji će, uz počasnu jedinicu, biti angažovan za obilježavanja određenih manifestacija i značajnih događaja u RS-u.

Počasna jednica bit će postrojena 9.januara, tokom obilježavanja „Dana RS-a“, koji je osporio Ustavni sud BiH. Ta jedinica, u kojoj će biti zastupljeni mladi policajci, će, naveo je, nositi zastavu i predati raport predsjedniku RS-a.

Osim ove jednice u defileu na tom skupu će, kazao je, učestvovati oko 500 pripadnika MUPRS-a kroz desetak ešalona, te više od hiljadu ljudi iz civilnog sektora.

Lukač je ocijenio da je sigurnonosna situacija u RS povoljna, kao i da su ostvareni dobri rezultati u radu policije tokom ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje