Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda unutrašnjost jednog od novih helikoptera OS BiH

Preuzmite sliku

U Rajlovcu je danas izvršena svečana primopredaja četiri nova helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine marke Bell Huey II, a ekipa N1 je zavirila u unutrašnjost jednog od novih američkih helikoptera.

Podsjetimo, novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su 4. decembra iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,