Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Podrška natalitetu: Poklon reisul-uleme blizancima, šestom i sedmom djetetu porodice Aščić

Preuzmite sliku

Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić posjetila je porodicu Aščić Denisa i Aldine u Turbetu i uručila poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom rođenja blizanaca, šestog i sedmog djeteta u njihovoj porodici, Abdurahmana i Sumeje.

Dr. Safija Malkić je naglasila da je ova posjeta, u okviru projekta darovanja djece -novorođenčadi poklonom reisul-uleme, posebna, jer je riječ o darovanju blizanaca koji su šesto i sedmo dijete porodice Aščić, odnosno da je ovo prvi slučaj darovanja blizanaca.

Istakla je da su ovakve priče poticaj i pozitivan primjer mladim bračnim parovima.

– Porodica Aščić prije nešto više od dva mjeseca dobila je šesto i sedmo dijete, Allah, dž.š., ih je počastio blizancima – sinom Abdurahmanom i kćerkom Sumejom i oni su velika radost njihovoj do tada petočlanoj porodici, što smo mi u druženju sa njima i vidjeli.

 • Ponosni smo na ovakve naše mlade porodice, mlade bračne parove koji su se odlučili da imaju više djece, da budu podrška jedni drugima, a braća i sestre su uvijek najbolja podrška pored roditelja, oni kao porodica to zaista i žive – kazala je dr. Malkić.

  Pored poklona reisul-uleme novorođenim blizancima, stimulacije Muftijstva travničkog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Travnik uručile su koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstva travničkog prof. Lejla BešoHaskić i i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Travnik prof. Hajrija Bojčić.

  Koordinatorica Odjela za brak i porodicu muftijstva travničkog prof. Lejla Bešo-Haskić je kazala da Odjel za brak i porodicu Muftijstva travničkog prati porodične prilike džematlija u pogledu nataliteta, a da je ovo četvrta aktivnost ovog tipa na području Muftijstva.

  – Ovo je jedan način da mi shodno mogućnostima pružimo podršku našim džematlijama, te na taj način motivišemo i druge džematlije da šire svoje porodice i prije svega da sklapaju brakove – istakla je Bešo Haskić.

 • Prvi imam džemata Turbe Edin-ef. Memić izrazio je zahvalnost povodom posjete devetočlanoj porodici Aščić naglasivši da je riječ o porodici za primjer.

  – Ovo je porodica koja živi zajednicu i džemat. Odrasliji su polaznici mekteba i zaista zaslužuju samo riječi pohlave. Najstarije dijete, Afan Aščić je prošle godine na Finalnom mektepskom takičenju na nivou Rijaseta osvojio drugo mjesto, već četiri godine nastupa u finalu takmičenja HIND, a uspjehe niže i na drugim takmičenjima – istakao je efendija Memić.

 • Denis Aščić, otac sedmero djece kazao je da je počašćen i sretan povodom posjete i poklona reisul-uleme.

  Drago mi je da je Islamska zajendica prepoznala porodice sa više djece ovim projektom, te na taj način pruža podršku nečemu što je pozitivno i lijepo, posebno u današnjem vremenu kada veliki broj ljudi ne namjerava ni ostati u BiH – naglasio je Aščić.

  Na pitanje kako funkcioniše jedna devetočlana porododica, Denis je odgovorio da nastoji biti maksimalna podrška supruzi Aldini za koju kaže da nosi najveći teret, te da su i djeca uključena i da zajedno djeluju, stariji pomažu mlađima i jedni uz druge uče.

 • Aščić Denis i Aldina roditelji su Afana, Kemala, Bilala, Mustafe, Kanite, Abdurahmana i Sumeje. Najstariji je Afan, koji ima dvanaest godina, a najmlađi su dvomjesečni blizanci Abdurahman i Sumeja.

  Poklon reisul uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal. (Amina Svraka/Preporod.info)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje