Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podnesen zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo

Preuzmite sliku

Vlada Kantona Sarajevo pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju, saopćeno je danas iz Naše stranke uz poruku da su prikupljeni potpisi za novu skupštinsku većinu.

Kako je navedeno u saopćenju, već smo mjesecima bez ministra zdravstva i ministra za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica. Obezglavljeni smo u dva glavna resora za suzbijanje posljedica pandemije.

”Obrazovanje nam je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Niti jedna preporuka PISA testiranja, koje je  ustanovilo masovnu funkcionalnu nepismenost naših učenika, nije se ni počela provoditi, a online okolnosti u kojima se nastava odvija shvaćeni su kao opravdanje za nerad umjesto kao mogućnost unapređenja cjelokupnog nastavnog procesa. Mladi odlaze, prijeti nam demografska katastrofa, a ova vlada je subvenciju za prvu kupovinu stana s deset hiljada KM smanjila na dvije hiljade KM, čime mladi ne mogu otplatiti niti jedan kvadrat životnog prostora. Nema unapređenja saobraćajne infrastrukture niti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Borba za čišći zrak je zaboravljena. Umjesto depolitizacije državne službe, Ured za borbu protiv korupcije registrovao je u septembru sumnjiva, politička zapošljavanja u institucije Kantona. Parlamentarne procedure političkog djelovanja se ne poštuju i izvrgavaju se ruglu”, saopćeno je.

Sve navedeno, ali i još mnogo toga, razlog je da podnesemo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju.

Nas 18 zastupnika i zastupnica pripadamo različitim ideološkim  usmjerenjima. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo nadilazi okvire uobičajene političke borbe i u njoj moramo biti ujedinjeni. Radi se o vraćanju dostojanstva i odgovornosti političkom djelovanju u Kantonu  Sarajevo. Problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana. To je ono što je nedopustivo i u normalnim a pogotovo u okolnostima u kojima živimo.

Građanima i građankama želimo vratiti nadu da Sarajevo ne samo da zaslužuje, nego i može bolje te da svi u njemu možemo osigurati sebi kvalitetnije uslove za život bez obzira na to koju političku opciju podržavamo pa čak i ako smo apolitični.

Glavna poruka koju želimo poslati našim građankama i građanima jest da Vladu ne smjenjujemo zato što možemo jer imamo dovoljno ruku, već zato što moramo zaustaviti propadanje kantona i spriječiti propast u koju nas vode”, saopćeno je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje