Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Početak obaveznog programa predškolskog odgoja u Sapni i Teočaku

Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je OŠ “Sapna” u Sapni povodom početka obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u osnovnu školu a nisu obuhvaćena programom predškolskog odgoja.

Budući da jedino općine Sapna i Teočak na području TK još uvijek nemaju javne ustanove ovog tipa, posjeta je bila prilika za razgovor sa predstavnicima lokalne zajednice o mogućnostima osnivanja predškolskih ustanova.

– U budžetu za 2023. godinu planirana su sredstva za dvije lokalne zajednice, to su preostale dvije lokalne zajednice sa područja TK Sapna i Teočak, i mi ćemo sa aktivnostima s ciljem osnivanja javnih predškolskih ustanova započeti u ovoj godini – kazao je ministar Omerović ovom prilikom.

Općina Sapna, prema riječima načelnika Zudina Mahmutovića, unazad četiri -pet godina već provodi vid predškolskog odgoja.

– Finansijska sredstva planiramo budžetom i angažujemo obično nastavnike razredne nastave. Ove je godine bilo malo teže. Angažovali smo i neke druge nastavnike koji imaju certifikate i mogu obavljati ovu djelatnost. Kao i dosadašnjih godina, na četiri mjesta smo angažovali četiri nastavnika. Nastava danas počinje – naglasio je načelnik Mahmutović.

Riječ je o obaveznom programu predškolskog odgoja i obrazovanja u ukupnom trajanju od 150 sati koji trebaju organizovati javne predškolske ustanove i općine na području Tuzlanskog kantona a koje nemaju osnovanu ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje.

Na području općine Sapna, prema riječima direktora JU OŠ „Sapna“ Ševada Brzovića ovim bi programom trebalo biti obuhvaćeno 43 djece.

– Imamo četiri punkta, centralna škola Sapna i tri područne škole Nezuk, Međeđa i Vitinica – kazao je direktor Brzović, istaknuvši zadovoljstvo i roditelja i djece te pohvalivši saradnju Općine, OŠ Sapna i Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

– Na osnovu naših strateških dokumenata potrebno je da se u svakoj lokalnoj zajednici na području TK formira javna ustanova za predškolski odgoj. U Kalesiji je već u fazi realizacije ovaj projekat, ostale su još ove dvije lokalne zajednice. Mi ćemo nastojati da osiguramo sredstva u ovoj godini kako bismo i ovdje omogućili da roditelji mogu u više grupa slati svoje djecu, što bi olakšalo roditeljima da pristupe tržištu rada – kazao je ministar Omerović.

O značaju ovakvog vida uključivanja u nastavni proces govorio je i načelnik Mahmutović, naglasivši da je ovo izuzetno bitno za djecu jer ona djeca koja prođu kroz ovaj vid predškolskog odgoja i ona koja nemaju priliku za to, izuzetno se razlikuju kada dođu prvi dan u školu.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, ukupno 2.845 učenika je uključeno u obavezni program predškolskog odgoja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje