Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Počela sjednica Predstavničkog doma PS BiH, na dnevnom redu smjena ministra odbrane BiH

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obrazloženju odluke se navodi da je ministar Podžić “prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju“.

Tegeltija je ovu odlku donio nakon što je ministar odbrane BiH Sifet Podžić zatražio odgađanje vojne vježbe između Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH. Podžić je tada naveo da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, obraćajući se poslanicima, kazao da razlozi za donošenje ove odluke nisu ni političke prirode, nisu ni neslaganje s ministrom Podžiće, već konkretna odluka koju je donio ministar Podžić.

– Duboko sam ubjeđen da je odluka donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane, da predstavlja grubo kršenje Zakona o odbrani i predstavlja nediplomatski odnos prema nama susjednoj državi Srbiji – kazao je predsjedavajući Tegeltija i podsjetio na redoslijed događaja koji su prethodili donišenju ove odluke.

Naveo je da je ministar odbrane BiH 4. oktobra donio odluku o otkazvanju vojne vježbe “Manjača 21”.

– Ja kao i druge kolege ministri ili barem većina ministara, s ovom odlukom upoznati smo putem medija – kazao je Tegeltija, te podsjetio da je 5. oktobra uputio pismo ministru Podžiću i ukazao na štetnost takve odluke te ga pozvao da stavi odluku van snage.

Naveo je da je tada telefonom pozvao ministra Podžića i iznio mu svoje stavove i očekivao da će donijeti odluku da povuče to.

– Nakon odluke ministara da ostane pri svojoj odluci donio sam odluku o razrješenju ministra odbrane – kazao je Tegeltija.

On prisustvije raspravi o ovoj tački dnevnog reda, kao i poslanici SNSD-a i Srpskog kluba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje