Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Planinari iz Turske: Zaljubljeni smo u prirodna bogatstva BiH

Preuzmite sliku

U cilju promocije prirodnih ljepota ovih dana u posjeti Bosni i Hercegovini su planinari iz Turske.

Na poziv Udruženja planinara ”Vedro” iz Zenice početkom sedmice grupa od deset planinara iz sportskog kluba ”Ayyildiz” iz turskog Aydina stigla je u BiH.

Članovi udruženja iz Turske posjetili su danas Regionalni ured Anadolu Agency (AA) za Balkan sa sjedištem u Sarajevu. Dočekao ih je direktor Regionalnog ureda AA za Balkan Hakan Celik koji ih je tom prilikom upoznao sa radom agencije.

Mirza Purić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja ”Vedro” iz Zenice, podsjetio je da imaju saradnju sa udruženjem planinara iz Turske s ciljem promovisanja zdravog načina života, sporta i kulture između BiH i Turske.

“Pozvali smo planinare iz Turske, da dođu u BiH, da im pokažemo zemlju, ljepote Zenice, Sarajeva, Visokog, Mostara, kao i planina Prenja i Čvrsnice”, pojasnio je Purić.

Planinari iz Turske su u BiH stigli početkom sedmice, a do sada su obišli Fojnicu, vodopad Kozice, piramide.

“Danas su u Sarajevu, a sutra je na programu Mostar, tvrđava Vranduk. Za vikend idu na planine Čvrsnicu i Prenj, da im pokažemo naše prirodne ljepote”, istakao je Purić.

Naveo je da će tokom posjete planinara iz Turske potpisati memorandum o saradnji između dva udruženja i razmjeni planinara.

Purić je kazao da su planinari iz Turske oduševljeni onim što su do sada vidjeli u BiH.

“Cilj je da se upoznaju prirodne ljepote zemalja, način života, kultura, da razvijamo sport i poboljšavamo naše odnose. Cilj je i izgradnja prijateljstva između dvije zemlje, dva udruženja, dva grada. Izgradnja mostova prijateljstva”, pojasnio je Purić.

Smatra da je ovo prilika i za bh. planinare da posjete neke destinacije u Turskoj.

Udruženje ”Vedro” postoji sedam godina.

“Uvijek cirkuliše stotinjak članova ali prolazi između 600, 700 i do 1.000 ljudi godišnje koji se pridružuju našim izletima i planinare s nama”, izjavio je Purić.

Adem Gumussu, direktor sportskog kluba ”Ayyildiz” iz Aydina, pojasnio je da realizuju različite aktivnosti kada su u pitanju sportovi u prirodi.

“Dobili smo poziv iz BiH. Zaljubili smo se u prirodu u BiH. Ovdje je jako lijepo, priroda je fascinantna, slična je našem crnomorskom području. Došao sam drugi put ali prvi kao udruženje”, izjavio je Gumussu.

Kako je kazao, posjetili su mnoga mjesta u BiH. Sada su u BiH, naredni put će pozvati planinare iz BiH da dođu, budu njihovi gosti i posjete prirodne ljepote u Turskoj.

“U BiH se nikada nismo osjećali kao stranci. Ovdje imamo bratsko udruženje ‘Vedro’. Ovdje se osjećamo kao kod kuće. Došli smo kao klub, tu nas je deset osoba. Prvi put smo došli kao udruženje i nadam se da ćemo dolaziti i kasnije jer nam se sviđaju prirodne ljepote u BiH”, dodao je Gumussu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje