Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pettigrew: Obilježavanje neustavnog ‘dana RS’ osuditi i bezuslovno zabraniti

Preuzmite sliku

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida na Univerzitetu Yale dr. David Pettigrew poručio je da visoki predstavnik za BiH i međunarodna zajednica moraju biti svjesni da je proglašenje 9. januara tzv. “danom RS“ možda najekstremniji slučaj negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS, a i jedno i drugo predstavljaju kršenje Krivičnog zakona BiH.

– To je javna proslava entiteta koji je nastao kao rezultat upravo tih genocidnih zločina i onih koji su te zločine počinili. To je još perverznije trijumfalno slavljenje počinjenih zločina. Predstavljanje ovakvih genocidnih zločina kao ‘herojske odbrane domovine“ i tvrdnja da RS treba iznova braniti, povećavaju vjerovatnoću da će se zločini ponoviti – upozorio je u izjavi za Fenu Pettigrew, povodom najavljene još jedne proslave 9. januara u RS.

Podvlači da obilježavanje 9. januara kao neustavnog i kao proslavu entiteta čiji su osnivači osuđeni za genocid i druge ratne zločine zbog nastojanja da trajno uklone nesrpsko stanovništvo, treba univerzalno osuditi i bezuslovno zabraniti.

-Predsjednik RS Milorad Dodik će organizovati proslavu za koju kaže da će biti ‘veličanstvena’, uprkos činjenici da je presuđena kao nezakonita. Dodikovo insistiranje na još jednom obilježavanju ‘dana Republike Srpske’ u skladu je sa činjenicom da on potpuno nekažnjeno negira genocid i koristi govor mržnje – smatra profesor Pettigrew.

Iako je 2021. godine donesen zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik nije procesuiran zbog negiranja genocida. Za njega, navodi Pettigrew, nije bilo stvarnih posljedica, dok su preživjeli bili ponovo traumatizirani njegovim komentarima mržnje.

Kako ističe, u RS se i dalje nekažnjeno veličaju osuđeni ratni zločinci, a eklatantan primjer je mural Ratka Mladića sa frazom “Grad heroja“ koji dočekuje posjetioce Kalinovika. Dakle, Dodik može razumno pretpostaviti da “dan RS” može slaviti bez posljedica, kazao je Pettigrew.

-U RS-u se nekažnjeno uskraćuju i osnovna ljudska prava. Preživjelima nije dozvoljeno da postave spomen-obilježja na mjestima gdje su počinjena zvjerstva koja su presuđena kao ratni zločini, kao što su koncentracioni logor Barutni magacin u Kalinoviku ili Sportska sala ‘Partizan’ u Foči. Ured visokog predstavnika nije bio sklon da podrži pravo na spomen obilježja na ovim mjestima bola. To je neobjašnjiv i neoprostiv moralni propust OHR-a koji treba ispraviti. U međuvremenu, RS nastavlja okrutno sprečavati ostvarivanje ljudskog prava na sjećanje, ignorirajući vladavinu prava – ocijenio je profesor Pettigrew.

On poručuje kako drska proslava tzv. “dana Republike Srpske” mora biti podsjetnik međunarodnoj zajednici i OHR-u na njihovu zakonsku obavezu da podrže proces tranzicijske pravde u BiH, olakšavajući procesuiranje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uklanjanje spomenika koji veličaju zločince te podržavajući preživjele u njihovim naporima da postave spomen-obilježja žrtvama.

-’Dan RS’ mora podsjetiti OHR na hitnu potrebu da se založi za pravo na istinu, ljudska prava i pravdu u BiH. Kao takav, to je i podsjetnik na potrebu da se zabrani slavljenje ‘dana RS’, bilo kojeg dana u godini, kako bi se spriječila ponovna traumatizacija preživjelih, a iznad svega ponavljanje zločina – zaključuje profesor Pettigrew. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,