Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Peštalić: Trebamo nastaviti njegovati tradiciju učenja mevluda

Preuzmite sliku

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici sinoć je nakon jacije namaza proučen mevlud povodom mubarek mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s. Centralnoj mevludskoj svečanosti prisustovale su brojne džematlije, a mevlud su proučili imami s učenicima mektebske nastave.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić iskazao je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja džematlija, poručivši da je veoma važno da se čuva i njeguje tradicija mevluda, piše Fena.

– Trebamo nastaviti da njegujemo tradiciju, ne smijemo dozvoliti da isčezne iz naših običaja. Posebno se trebamo truditi da mevlud vratimo u naše kuće, ne opterećujući se troškovima. Dovoljno je da napravimo šerbe, pozovemo komšije, prijatelje i rodbinu. Mevlud je dobra prilika da se okupimo i posjećujemo jedne druge – istakao je ef. Peštalić.

On je vjernike podsjetio da je bitno da se svaki dan sjećaju poslanika Muhameda s.a.v.s. i na obaveze muslimana prema Sunnetu.

– Trebamo se svaki dan sjećati našeg poslanika Muhameda a.s. i čitati njegov Sunnet, i ono što pročitamo i naučimo prevedemo u djela. Nekada je bilo manje džamija, manje predavača, manje knjiga, ali je naš narod živio više u islamu, nego što mi danas činimo kada imamo sve na raspolaganju. Ne smijemo dozvoliti da smo muslimani, a da ne pričamo s komšijom. Musliman treba da bude milostiv prema svom bratu i sestri, komšijama, rodbini – zaključio je ef. Peštalić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje