Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Parlament BiH: Gorivo sve skuplje, ko je odgovoran za posljedice povećanja akciza?

Preuzmite sliku

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude riječi o migrantskoj krizi u BiH i regionu.

Poslanici bi trebalo da razmotre informaciju Vijeća ministara o sprovođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU, te pregledu situacije u vezi sa migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Međutim, počelo je pitanjem o povećanju cijena goriva.

Poslanik Mirsad Isaković postavljaući pitanja Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara o najavljenom novom poskupljenju goriva konstatirao je da je za tri mjeseca u tri poskupljenja cijena naftnih derivate viša za 40 feninga.

“Jasno mi je da je u BiH slobodno formiranje cijena, ali ovo povećanje cijena imat će lančanu reakciju. Šta je Vijeće ministara uradilo i šta će uraditi, ako nije do sada, na ovom segmentu”, kazao je Isaković.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa istakao je da Vijeće ministara i nije nadležno, spominjući entiteske institucije, ali da će tražiti odgovore.

Isaković je na ovakav stav kazao da se mora djelovati.

“U ovakvim slučajevima reagira se iz robnih rezervi, ali jasno je da ova Vlada nema rezervi. Jasna je meni i činjenica da Vijeće ministara nije posve nadležno, ali ako je nadležno za povećnje kciza, kako nije za posljedice tog povećanja”, kazao je Isaković.

Salko Sokolović je zatražio tematsku sjednicu na ovu temu.

“Imamo strategiju uzeti novac od naroda, a nemamo stratgeiju kako ih zaštititi”, kazao je Sokolović, napomenuvši da je gorivo poskupjelo zbog povećanja akciza.

“Smanjit ćemo akcize, a nećemo putarinu dirati, ali mi nemamo odgovora. Skupljeni su milioni ali nisu podjeljeni je rnema dogovra”, napomenuo je Sokolović.

Podsjećamo, Klub poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je zakonsko rješenje kojim se u značajnoj mjeri smanjuje cijena nafte i naftnih derivate, i to za 15 feninga po litri goriva.

Svjedoci smo da je posljednjih mjeseci došlo do značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata na tržištu Bosne i Hercegovine sa tendencijom daljnjeg rasta, najprije zbog uvođenja novih akciza, što je dovelo i do lančanog rasta cijena životnih namirnica i sve težeg života običnog čovjeka.

S obzirom da vlast do sada apsolutno ništa nije uradila kako bi se zaustavio rast cijena nafte, a time zaštitili građani, jer se na ovaj način omogućava ekstra zarada, kako državi, tako i distributerima nafte, poslanici Nezavisnog bloka ponudili su prijedlog – istakli sui z NB-a.

Na dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Predloženim zakonom sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH i njime se propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlašćenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženje mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važenje naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio je apelaciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OSA.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,