Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pandemija gotovo ugasila transplantacioni program u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Do sada je u ovoj godini urađeno osam transplantacija sa živih donora u Bosni i Hercegovini i nijedna kadaverična.

Oko 300 pacijenata čeka na organ, a dvije hiljade je na dijalizi. S ciljem jačanja donorstva i transplantacije u našoj zemlji, u Sarajevu je održana konferencija s međunarodnim učešćem.

Eldini Bosankić je jetra presađena prije sedam i po godina. Pacijentica, kojoj je tada ustanovljena klinička smrt, svojim je organima spasila njen i još pet drugih života.

“Stalna edukacija ljudi, razgovori s ljudima, ovakve konferencije, sve je to, na neki način, podstrek, da ljudima objasnimo koliko je doniranje organa značajno za one koji čekaju transplantaciju. Mnogo je ljudi, trenutno 300 u Bosni i Hercegovini, koji čekaju neki organ“, kaže dopredsjednica Udruge transplantiranih i dijaliziranih pacijenata FBiH Eldina Softić. 

Period pandemije gotovo je ugasio transplantacioni program u Bosni i Hercegovini.

“Intenzivno radimo na verifikaciji zdravstvenih ustanova koje mogu provoditi određene transplantacijske programe u skladu sa zakonom, naravno, i zaista moram reći da mi imamo potencijal za kadaveričnu transplantaciju, kako organa, tako i tkiva, tako i stanica, a s druge strane imamo potencijal i za transplantaciju i sa živih donora“, objašnjava prim. dr. Marina Bera, pomoćnica u Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Uključivanje što većeg broja bolnica u Bosni i Hercegovini u donorski program, a kada su u pitanju kadaverične transplantacije, kao i detektiranje mogućih donora organa, dr. Sanjin Rački iz Hrvatske, koja je lider u transplantiranju, smatra važnim za stvaranje preduslova za povećanje broja transplantacija. 

“Ono što je potrebno učiniti je, zapravo, napraviti mrežu uključenih bolnica u sustav i na neki način sustav centralizirati koliko je to moguće. Meni je jasno da je u Bosni i Hercegovini to malo veći problem, s obzirom na drugačiju infrastrukturu države. Kod nas je to bilo lakše, obzirom na jedinstvenost države“, smatra Sanjin Rački sa Odjel za dijalizu i transplantaciju KBC Rijeka.

Kako bi se riješili postojeći problemi, a Bosna i Hercegovina krenula naprednije u transplant program, odnosno povećala broj donacija, pomoći će Republika Turska.

“U Republici Turskoj organiziraćemo različite vidove edukacija za naše kolege. Pokušaćemo da poboljšamo i tehničke kapacitete medicinskog osoblja u Bosni i Hercegovini i da napravimo korak više u edukaciji javnosti i jačanju svijesti o važnosti doniranja organa kako bi se što većem broju pacijenata omogućio pristup transplantacijama“, izjavio je dr. Eyup Kahveci iz Fondacije za transplantaciju organa Turske.

Posljednja kadaverična transplantacija u Bosni i Hercegovini urađena je prije više od godinu. Trenutno oko 300 pacijenata čeka na organ, oko 700 njih bi moglo biti transplantirano, a oko 2000 pacijenata je na dijalizi. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje