Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Paljenje predsjedništva: Padaju optužbe za terorizam, slučaj ide na nižu instancu!

predsjednistvo-plamen
Preuzmite sliku

Optužba za terorizam prilikom napada i paljenja zgrade Predsjedništva BiH u demonstracijama 7. februava ove godine će, prema tvrdnjama advokata Senada Bilića, najvjerovatnije biti preinačena, a predmet prebačen na niže pravosudne instance, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bilić je advokat Salema Hatibovića, jednog od osumnjičenih za napad i paljenje Predsjedništva, a koji je prije nekoliko sedmica pušten na slobodu. Od tada nema nikakvih informacija o tome da li je istraga nastavljena i da li će biti podignuta optužnica. Istragu vodi Državno tužilaštvo, a drugi osumnjčeni je Nihad Trnka, koji je također pušten iz pritovora.

Još uvijek se vodi istraga o ovom slučaju. Ali, očekujem da Hatibović neće biti terećen za terirozam. Također, očekuje da će se i Sud BiH proglasiti nenadležim u ovom slučaju u cijeli predmet spustiti na niže instance, kantonalni ili čak općinski sud – rekao je Bilić za Patriu.

Iako je paljenje zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH, zgrade Vlade Kantona Sarajevo i zgrade Općine Centar tokom demonstracija u Sarajevu 7. februara izazvalo šok i ogorčenje, a iz Tužilaštva BiH i Federalne uprave policije taj je čin ocijenjen kao najteži oblik napada na državu sa elementima terorizma, moglo bi se desiti da od pompozno najavljivanih optužnica na kraju, ipak, ne bude ništa, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Istragu o ovom slučaju, kako je ranije objavljeno, vodi i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, ali također, u javnosti nema informacija da postoji pomak ili da su osumnjičeni za paljenje zgrade Kantona i Općine Centar identificirani, javlja NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje