Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oštetio budžet BiH za 34.970 KM: Podignuta optužnica protiv vlasnika firme Ducla iz Modriče

Preuzmite sliku

Zbog porezne utaje kojom je budžet BiH oštećen za 34.970 KM tužilac u Odjelu III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Lukića, rođenog 1960. godine u mjestu Donji Skugrić, općina Grdačac, državljanina BiH i Republike Srbije, i pravnog lica „DUCLA“ društvo s ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu Modriča, čiji je osnivač, vlasnik, direktor i odgovorno lice Jovan Lukić.

U optužnici se navodi da optuženi, Jovan Lukić u svojstvu osnivača i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu „Ducla“ d.o.o. Modriča, i pravno lice „Ducla“ d.o.o. Modriča, u toku 2015. godine nisu obračunali i prikazali izlazni PDV u poreznim prijavama u ukupnom iznosu od 34.970 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.
Pravno lice „Ducla“ d.o.o. Modriča se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario Jovan Lukić.

Optuženi se terete da su počinili, Jovan Lukić krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 1. KZ-a BiH, a pravno lice „Ducla“ d.o.o. Modriča krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 1., u vezi sa članom 124. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje