Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmogodišnji genije iz Maglaja: Rubikove kocke sklapa u svega nekoliko sekundi

Preuzmite sliku

Iako ima samo osam godina Rubikove kocke sklapa u svega nekoliko sekundi.

Osmogodišnji Mirza Ćosić iz Maglaja nosi Rubikove kocke gdje god da krene.

“U školi su saznali da ja to sklapam tek kad je moj tata objavio na Facebooku video, pa je kasnije objavio još jedan, pa još jedan. I onda sam postao po tome poznat u cijelom Maglaju,” kaže on.

 • Voli geografiju i matematiku. Govori engleski jezik jednako dobro kao i maternji. Istražuje na Internetu. Koju god državu da mu spomenete reći će vam glavni grad i kako izgleda njena zastava. Neke od zastava, čak sklapa na svojim kockama.

  “Ali nemaju sve kocke boje koje su na zastavama. Imam kocku na kojoj mogu složiti na primjer, zastavu Indije. Imam drugu na kojoj mogu složiti zastavu Švicarske, ali nemam recimo, crnu boju da bih složio zastavu Njemačke, ali znam kako izgleda,” dodaje Mirza.

  Vještinu slaganja Rubikovih kocki razvijao je postepeno, nakon što je na Internetu vidio kako je sklapaju drugi. To je izazovna igra koja zahtijeva logičko promišljanje, pažnju i strpljenje.

  Savladao je algortime i sada slaganje boja vježba na kockama koje imaju po tri reda kockica na jednoj rubnoj strani, ali i po šest redova, pa čak i onim slagalicama koje umjesto kocki imaju trokut, ali se slažu po istom algoritmu.

 • Kocke uglavnom kupuje na putovanjima gdje ide s roditeljima i starijim bratom, koji nije naročito zainteresiran za ovaj hobi.

  “Brat više voli informatiku i računarske igre, a zajedno provodimo virjeme na vikendici gdje igramo fudbal”, kaže Mirza.

 • Kockice su u porodici Ćosić isključivo Mirzin hobi, a ako druga djeca pokažu interes da ih sklapaju, neće mu biti teško da m pokaže kako.

  Iako zna da postoje takmičenja u brzini sklapanja Rubikove kocke, za sada još nije sudjelovao ni u jednome. (Azra Mešić | Triton produkcija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje