Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

OSA prezentirala način po kojem radi, nakon što Parlament nije izmijenio neustavne odredbe Zakona

Preuzmite sliku

U Centru za obuku Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) u Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika OSA-e, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH, Suda BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.

Sastanak je organiziran na inicijativu OSA-e s ciljem upoznavanja predstavnika institucija o prkatičnoj primjeni Zakona o OSA-i, u kontekstu odluke Ustavnog suda BiH.

Pojašnjen je način djelovanja OSA-e s fokusom na proces prikupljanja i obrade informacija te zaštite podataka, uz prezetnaciju studije slučaja, gdje je predstavljeno konkretno djelovanje u otklanjanju prijetnji koje se odnose na sigurnost građana BiH.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je određeno da će se neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o OSA-i BiH primjenjivati u skladu sa standardima sadržanim u ranije donesenim odlukama ocjene ustavnosti te u skladu s općim standardima ljudskih prava i sloboda iz Ustava BiH i Evropske konvencije i praksom Ustavnog suda i Evropskog suda u oblastima na koje se te osporene odrebe odnose. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: