Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optužnica protiv dva bh. državljana: Organizirali pružanje seksualnih usluga na području Austrije i Njemačke

Preuzmite sliku

Optužnica tereti dvojicu optuženih za produženo krivično djelo Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. KZ BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Tanjo Ediba, rođenog 1963. godine u Goraždu, državljanina BiH.
2. Hadžiahmetović Almira, zv. „Garo“, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom 2016. godine, za državljanku Ukrajine, kojoj je prvooptuženi omogućio boravak u BiH, organizirali pružanje seksualnih usluga za novac, na području R Austrije i SR Njemačke, a drugooptuženi da je pomagao u organiziranju oglašavanja i uspostavljanja kontakata putem interneta.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi, nakon odlaska u Ukrajinu, vrbovao još jednu državljanku Ukrajine, za pružanje seksualnih usluga za novac na području Njemačke, koju je uputio u Njemačku, gdje je za nju organizirao prihvat i smještaj radi pružanja seksualnih usluga uz pomoć drugooptuženog.

Prvooptuženom je putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist.

U predmetu kodnog naziva „Pismo“, Tužiteljstvo BiH i agencije za provođenje zakona, ostvarili su značajnu međunarodnu suradnju, sa partnerskim agencijama u Austriji i Njemačkoj, u borbi protiv zloupotrebe teškog položaja žrtava, te njihovog iskorištavanja za pružanje seksualnih usluga u inozemstvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje