Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Općinski sud Tuzla: Potvrđena optužnica protiv dva službenika PS Centar Tuzla

Preuzmite sliku

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv dva službenika iz Policijske stanice Centar Tuzla Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47), zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produžena krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova dva policijska službenika u periodu od novembra 2018. do početka januara 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlašćenja i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti bezbjednosti saobraćaja MUP-a TK, te su izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge. Također, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole saobraćaja, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca kako im ne bi izdavali prekršajne naloge, te su u obrasce za kontrolu saobraćaja upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno. Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se pomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet (5) godina. Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje