Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Općinski sud Lukavac potvrdio optužnicu protiv Tarika Arapčića i Mirsada Jarakovića

Preuzmite sliku

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, dok je Jaraković optužen da je počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, od čega jedno u pokušaju, te primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor JZU Dom zdravlja u Lukavcu, podstrekavao i nagovarao tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.

Jaraković je pod ovim uticajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena poreska prijava za ovo lice.

Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama.

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od januara 2017. do juna 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlašćenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju DZ Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na iste, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist. Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u DZ Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

Također, prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu je pronađena veća količina municije za pušku čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno, sapćeno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje