Petak, 22. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Opasni bijeli talog prolazi pored općina Gračanica i Petrovo i ulazi u područje Doboja

Opasna bijela tekućina iz taložnice fabrike “Soda Sisecam”, koja je Sprečom krenula u petak u poslijepodnevnim satima nakon urušavanja dijela nasipa, prolazi područjem Gračanice i Petrova i ulazi u područje općine Doboj.

Rijeka zbog niskog vodostaja teče sporo, a okolinom se osjeća smrad. Vidljive su i otrovane ribe. Ekološka katastrofa jedna je od najvećih koja je pogodila Spreču, Sprečko polje, čije će se posljedice, tvrde stručnjaci, osjećati godinama.

Stanje se prati, civilne zaštite pet općina Lukavca, Petrova, Gračanice, Doboj-Istoka i Doboja, ribarska i ekološka udruženja, na terenu su i danas. Uskoro će se na Spreči naći ribari iz Petrova i Gračanice, kako bi javnosti još jednom ukazali na svu pogubnost ovog što se prirodi dešava treći dan.

Glavni vodni federalni inspektor Mirsad Smailagić jutros je za portal Avaz.ba izjavio da se pH vrijednost s 12, smanjila na 10, ali i da je koncentracija tekućine koja se našla u rijeci opasna i život u njoj nije moguć. Od Lukavca, dalje nizvodno prema Doboju, ribe su uginule, možda su se spasile manje količine bježeći pred tekućinom, ili su migrirale u obližnje potočiće.

– Mi smo obavijestili lokalno stanovništvo da vodu iz Spreče ne upotrebljavaju ni u kakve svrhe, ali ni vodu iz bunara koji se prehranjuju vodom iz Spreče.

Nihad Akeljić iz “Soda Sisecama” ne želi komentirati stanje zagađenosti rijeke Spreče, dok ne stignu zvanični inspekcijski nalazi. Taložnica je, kaže on, odmah nakon havarije dijela nasipa osigurana, a danas se oko taloga koji je ostao na obližnjim njivama uz taložnicu, manjim nasipom osigurava, kako u slučaju kiše ne bio dospio u rijeku Spreču.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje