Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ombudsmeni u BiH: Bez pomaka u osiguravanju ravnopravnosti LGBTIQ

Preuzmite sliku

 

U Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba, sopštila je u ponedeljak 17. maja Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Navodi se kako u pgledu zakonskog okvira u BiH nisu preduzeti konkretni koraci ka uređenju zajednice života istopolnih osoba, dok pojam interspolnosti nije definisan pozitivnim propisima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Po pitanju zaštite pojedinačnih prava, prisutan je i dalje govor mržnje protiv LGBTIQ osoba a rijetki su nosioci najviših funkcija koji otvoreno istupaju u zaštiti prava ove populacije, navodi se u saopštenju.

Ombudsmeni su istovremeno pohvalili ministarstva unutrašnjih poslova koja su organizovala obuke na temu senzibilizacije rada policijskih službenika sa LGBTIQ populacijom.

Istodobno, povodom Međunarodnog dana brobe protiv homofobije i transfobije iz Organizacionog odbora Bh.povorke ponosa saopšteno je kako su u Bosni i Hercegovini, LGBTIQ osobe skrajnute na marginu.

 • „I dalje se borimo sa različitim oblicima nasilja kojima smo izložene/i. Nasilje i nerazumijevanje koje proživaljavaju LGBTIQ osobe u porodici, na ulici, u online sferi, na radnom mjestu, u školi su dodatno pogoršani kroz pandemiju. Neke LGBTIQ osobe su bile primorane boraviti u domovima sa svojim nasilnicima/ama bez ikakvog prava na slobodu i siguran prostor.“

  U saopštenju se također navodi kako pritisci, prijetnje i uslovljavanje sa kojima se LGBTIQ suočavaju na radnim mjestima predstavljaju ozbiljan problem.

  Nejednak pristup slobodi javnog okupljanja ostaje izazov s kojim ćemo se morati nastaviti jasno i glasno boriti, saopšteno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

  Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom ‘Ima izać’, održana je 8. septembra 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba, a održana je bez incidenata. Prošle godine zbog mjera uvedenih zbog pandemije povorka je održana online i u automobilima.

  Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) obilježava se 17. maja još od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na nasilje, diskriminaciju koju doživljavaju ljudi drugačije seksualne orijentacije. (RSE)

  Vezano: | Bh. povorka ponosa: Nikada nećemo odustati od borbe za bolji život 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,