Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se iz SDA: ‘Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam’

Preuzmite sliku

Stranka demokratske akcije (SDA) se danas, 29. marta, oglasila nakon sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta RS gdje je predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik nastavio sa svojim antiustavnim djelovanjem. 

Saopštenje SDA prenosimo u cijelosti:

“Zaključci koje je sinoć usvojila Narodna skupština RS su spisak neostvarivih i neprovodivih želja Milorada Dodika.

Njima se samo potvrđuje iščašeni pogled na međunarodno pravo, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, a u dobroj mjeri i na stvarnost uopće, na kojima Dodik i njegovi SANU mentori pokušavaju bazirati vlastitu politiku.

Gomila neistina, uvreda, prijetnji i ucjena, začinjenih islamofobijom koje su se mogle čuti na sjednici NSRS, podsjetile su na vremena ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovih paljanskih skupština.

Posebno se to odnosi da Dodikovu tvrdnju da ‘muslimani mogu živjeti na 25 posto teritorije’, što se može shvatiti kao namjera da se nastavi sa genocidnim projektom i etničkim čišćenjem. Optužbe protiv Bošnjaka, koje Dodik i njegovi sljedbenici lažno optužuju za unitarizam, islamski radikalizam, terorizam, pa do toga da žele da podjarme Srbe i da su krivci što se ne provodi Dejtonski mirovni sporazum, jeftine su zamjene teza i pokušaj da se priskrbi alibi za opasnu secesionističku politiku koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju. Historija nas je naučila da kad god srpski lideri pričaju o ugroženosti Srba, u stvari planiraju ugroziti druge.

Da Dodikova politika vodi u destabilizaciju regije moraju biti svjesni posebno u Srbiji, s kojom Dodik najavljuje zajedničke deklaracije. Srbija zna da ona nije nikakav ‘garant Dejtonskog sporazuma’, već njegov potpisnik, koji je dužan da ga striktno poštuje i provodi.

Svaki pokušaj urušavanja Dejtona prije svega bi značio urušavanje mira, stabilnosti, ali i entitetske podjele Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje