Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oglasila se i Njemačka ambasada: Genocid u Srebrenici je historijska činjenica

Preuzmite sliku

Povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjen Krivičnog zakona, po kojima negiranje genocida postaje zakonski kažnjivo, oglasila se i Njemačka ambasada u BiH. Podsjećamo, upravo iz ove države dolazi Inzkov nasljednik Christian Schmidt.

– Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU. Svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave. Savezni ministar Maas je izjavio: “U zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mjesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca.” [28. oktobar 2020. u Berlinu]. Ovaj zakon trebao bi biti polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnoj provedbi mjera, navodi se u saopćenju Ambasade.

Dalje se podsjeća kako je genocid u Srebrenici historijska činjenica, koju je utvrdio i Haški tribunal.

– Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sjećanju žrtava. Savezna vlada podržava sve napore koji konsolidiraju temelje mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini – uključujući rad visokog predstavnika. Pomirenje i izgradnja povjerenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere.  Svojom je odlukom odlazeći visoki predstavnik jasno stavio do znanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopćenju Njemačke ambasade u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje