Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oduzeta imovina u FBiH: Hotel, pumpa, Porsche, zlato, ukrajinske grivnje…

Preuzmite sliku

Izvještaj o radu i poslovanju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom za treći i četvrti kvartal 2019. godine (1. juli – 31. decembar), te prva dva kvartala ove godine, bit će razmatrani na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja će biti održana u srijedu, piše Patria.

Iako nerijetko ovakvi izvještaji prođu neopaženo, izvještaj Agencije za upravljanje imovinom FBiH sadrži prilično interesantne podatke.

Prema onome što piše u pomenutom izvještaju, Agencija u svojim skladišnim prostorima “posjeduje” pravo bogatstvo.

U periodu juli – decembar 2019. godine Agencija je upravljala oduzetom imovinom vrijednosti 14.352.913,58 KM.

Riječ je o oduzetom novcu, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, motornim vozilima, građevinskom materijalu…

Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 12. januara 2017. godine, pod upravaljanje Agencije dospjeli su benzinska pumpa UMAX Group doo, Emiran – studentski dom i Univerzitetski hotel.

Rješenjem već pomenutog suda i istog dana oduzet je i Agenciji predat BMW X6, čija vrijednost prema procjeni vještaka doseže do skoro 80.000 KM.

Još dva skupocijena vozila izdvajaju se u izvještaju Agencije za 2019. godinu.

Riječ je o Audiju A6, procijenjene vrijednosti na oko 35 hiljada KM, te Porsche panamera, za koji nema procjene vrijednosti, ali se na regularnom tržištu kreće između 70 i 80 hiljada KM.

U posjed Agencije Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu dospio je i stambeni objekat.

Sudeći prema izvještaju, nije rijetkost da se oduzima i novac. Tako je po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu od 21. jula 2017. godine oduzeto 105.500 eura, a po rješenju Kantonalnog suda u Bihaću od 11. aprila 2018. godine oduzeto 3.310 eura, te 4.800 KM.

U izvještaju za prvih šest mjeseci 2020. godine iz Agencije navode da raspolažu imovinom ukupne vrijednosti 13.618.548,80 KM.

U izvještaju za 2020. godinu navodi se da su oduzimani vrijednosni papiri, a posebno zanimljivo i novčanice ukrajinske valute “grivnje”.

Ukrajinske “grivnje” je nemoguće konverzirati u BiH jer jer se vode kao “egzotična” valuta. Stoga su zadržane u depozitu Agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,