Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Održan protest studenata Univerziteta u Sarajevu

Preuzmite sliku

Više stotina studenata, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), okupilo se na protestu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo te pozvali na povlačenje nacrta iz parlamentarne procedure.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Loš, gori, novi zakon“, “Evolucija ili revolucija“.

Iz SPUS-a su ranije saopćili da na ovaj način žele poručiti da neće dopustiti da njihovi stavovi budu zanemareni.

“Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini”, poručili su iz SPUS-a.

Smatraju da je nedavno usvojeni nacrt Zakona o visokom obrazovanju isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u ravan sa privatnim fakultetima.

“Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure”, dodali su iz SPUS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje