Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Od sljedeće godine skuplja struja za privrednike u RS-u

Preuzmite sliku

Ministar energetike i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Petar Đokić danas je u Banjaluci održao konsultacije sa predstavnicima Elektroprivrede RS-a, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca RS na temu cijene električne energije za privredu za 2023. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku konstatovano da je došlo do povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije koji bitno utiču na proizvodnu cijenu kilovat-sata i da stoga postoji potreba povećanja cijene električne energije za narednu godinu.

“Predstavnici privrednih asocijacija su pokazali razumijevanje i iznijeli jednoglasan stav da je cijenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši da ovo pitanje, prije donošenja konačne odluke, treba biti predmet daljih razgovora”, navodi se u saopštenju.

Đokić je naglasio da će RS i sa povećanjem cijene električne energije imati i dalje najpovoljniju i najnižu cijenu od svih država u okruženju. Prema njegovim riječima, ključni interes Vlade RS-a je i dalje da se održi i stalno unapređuje privredna aktivnost u RS-u i zato će nastaviti pružati podršku mjerama koje stoje na raspolaganju.

“Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave konsultacije na temu cijene električne energije, u cilju postizanja adekvatnog dogovora i zadovoljavajućeg rješenj

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,