Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obavljena kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji za 12. ubijenih Bošnjaka

Preuzmite sliku

Više od tri hiljade ljudi oprostilo se danas u Memorijalnom centru Gornja Kalesija, od 12 identificiranih tijela Bošnjaka, civilnih žrtava rata, stradalih u periodu od 1992. do 1995. godine, na području općine Zvornik.

Predsjednik Udruženja nestalih općine Zvornik Ahmet Grahić je kazao da su tijela ubijenih pronađena na nekoliko lokacija, u pojedinačnim i masovnim grobnicama, a da su neke kosti bile rasute po površini zemlje u podrinjskim šumama.

Porodice ubijenih civila zatražile su brže i efikasnije djelovanje domaćih i stranih institucija, jer za 22 godine od zločina u Zvorniku, još uvijek nisu procesuirani počinioci.

Predvodeći dženaze-namaz, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, kazao je da su Bošnjaci duže od dvije decenije suočeni s posljedicama najkrvavijih zločina, ali i pored toga, naglasio je ”muslimani ne mrze, jer naša vjera Islam, podučava nas da ne mrzimo”, saopćila je Bosanska medijska grupa (BMG).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje